Incepand din aceasta luna m-am hotarat sa incerc sa renunt pe cat pot de mult la plastic. Am tot vazut in ultimul timp aceste imagini cu animale sau pasari care sufera din cauza indiferentei oamenilor, care arunca gunoiul pe unde apuca si bietele animale le confunda cu hrana sau se prind in ele si isi pierd viata. De aceea m-am documentat, am citi si m-am speriat de cat mult rau ne provocam noi singuri.
Stiu ca obiceiurile cu care venim din copilarie se schimba greu, dar daca insisti, pana la urma reusesti. Si acum este momentul sa o invat si pe Alexandra cum sa aiba grija de mediul incojurator. Stiu ca o sa fie alaturi de mine, pentru ca mereu imi spune ca "oamenii nu au grija de planeta noastra". Si vreau sa trag un semnal de alarma.... Primul obicei pe care mi-l impun de acum incolo este sa reciclez plasticul la care nu pot inca renunta. La noi in casa se aduna foarte multe bidoane de apa, pentru ca suntem fortate sa cumparam apa imbuteliata (cea de la put este de nefolosit) si pe langa acestea mai avem si alte recipiente pe care le putem aduna. Spun ca nu pot inca renunta pentru ca pana acum nu m-am gandit la acest aspect si trebuie sa vizitez fiecare magazin in parte ca sa vad daca am varianta de a cumpara alimentele pe care le folosesc zilnic ambalate intr-un borcan de sticla sau intr-o punga de hartie.
CE AM MAI AFLAT DESPRE PLASTIC?
CHIMICALE DAUNATOARE Dar mai stiti ca tot ceea ce ne incojoara intr-o mare masura este toxic. Dupa o documentare mai atenta am aflat ca exista 7 tipuri diferite de plastic, care ne pot afecta sanatatea si pot ajuta la declansarea unor boli grave (astm, obezitate, cancer, diabet, infertilitate masculina, etc)? Iata care sunt aceste tipuri: Plastic Cod 1 - PET (Polietilenă Tereftalată). Inscripţionat pe recipiente pentru: băuturi răcoritoare, apă şi bere, apă de gură, dressinguri pentru salate şi ulei vegetal, caserole de unică folosinţă etc. În general sunt potrivite pentru utilizare, dar nu pentru reutilizare, şi cu atât mai puţin pentru utilizare cu lichide fierbinţi. Plastic Cod 2 - HDPE - Polietilenă de înaltă densitate. Inscripţionat pe recipiente pentru: soluţii de albirea rufelor, detergent de uz casnic, şampon, saci de gunoi şi cumpărături, ulei motor, lădiţe pentru fructe-legume, lăzi de băuturi. În general sunt potrivite pentru utilizare, dar nu pentru reutilizare, şi cu atât mai puţin pentru utilizare cu lichide fierbinţi. Plastic Cod 3 - V (Vinil) sau PVC. În general nu se reciclează în România. Se găseşte în profile de ferestre, furtunuri apă, folie PVC, în recipiente pentru: soluţii de curăţat geamuri şi detergenţi, ambalaje pentru produse alimentare şi pe cabluri, echipamente medicale etc. Este recomandată evitarea acestui tip de plastic pentru că are în compoziţie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care poate afecta ficatul şi cauza cancer. Plastic Cod 4 - LDPE (polietilenă de joasă densitate). Nu se reciclează în România. Se găseşte în: ambalaje de pâine, de alimente congelate, curăţătorie şi sacoşe, îmbrăcăminte, mobilier, covoare, învelitorile de plastic pentru haine. Plastic Cod 5 - PP (Polipropilenă). Inscripţionat pe: dopurile de la PET-uri, sticle de sirop, sticle cu ketchup, pungi şi saci de rafie. Este considerat a fi un plastic sigur. Plastic Cod 6 - PS (Polistiren). Inscripţionat pe: farfurii şi pahare de unică folosinţă, caserole de mâncare, carcase CD-uri sau casete, pahare de iaurt. Evitaţi acest tip de plastic pentru mâncare şi bauturi, în special dacă sunt calde, deoarece eliberează benzen, compus chimic cancerigen. Plastic Cod 7 - Others (Policarbonate). Se referă la alte tipuri de plastic, combinaţii ale celor de mai sus. Se reciclează, dar este primit doar de unele depozite, trebuie verificat cu fiecare colector de deşeuri. Inscripţionat pe: bidoane de apa, ochelari de soare, DVD-uri, Ipod, computere, indicatoare, bidoanele din plastic pentru dozatorul de apa, plăci din policarbonat sau plexiglas - material de construcţii. Eliberează, în special când e încălzit, bisfenol A, un compus chimic controversat foarte cancerigen.
CUM DAUNEAZA MEDIULUI
Procesul de productie al materialelor din plastic are efect si asupra mediului. Si se stie ca plasticul se descompune foarte greu (sau chiar deloc) si se transforma in particule minuscule care la un moment dat ajung in aer, apa sau in sol. Dar nu pentru a imbunatatii solul, pentru a-i oferi nutrienti, ci pentru a-l distruge. In fiecare an tone de plastic sunt aruncate in oceane. Combinatia dintre razele solare si apa sarata face ca plasticul sa se degradeze si sa elibere toate tipurile de chimicale enumerate mai sus. La randul lor, aceste chimicale sunt absorbite de vietatile marine pe care noi le consumam si ajung in alimentatia noastra. De fapt, cercetatorii sustin ca in acest moment toate oceanele planetei sunt poluate cu plasticul pe care noi il aruncam si chiar s-a gasit la 50m sub gheta din Antarctic. CE PUTEM FACE NOI, OAMENII Sunt constienta ca imi va fi foarte greu sa imi schimb acest obicei si sa fiu mai atenta atunci cand fac cumparaturile, dar m-am gandit si la cateva solutii: - sa imi iau la cumpraturi o sacosa din carpa (am cateva, deci sunt salvata) - sa folosesc pentru depozitarea alimentelor in frigider doar caserole de sticla (motiv bun de a merge la shopping...) - sa imi achitionez o sticla in care sa iau cu mine zilnic apa plata - sa nu mai folosesc atat de multe pungi de plastic cand imi pun alimentele Daca va intereseaza si informatii despre reciclare, puteti intra aici. Iar aici este harta reciclarii selective din Romania. Iar mai jos este un film care ilustreaza viata de zi cu zi si cum venim in contact cu recipientele de plastic.
Ce spuneti? Putem sa ne schimbam obiceiurile in unele mai sanatoase pentru noi si pentru planeta?
Ati incercat deja macar sa reciclati plasticul din casa? Sper ca veti avea grija de acum de voi!
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
AutorMa numesc Sibel si vreau sa iti arat cum poti fii frumoasa la orice varsta si intr-un mod cat mai natural. Daca te inregistrezi pe site-ul meu vei fii la curent cu toate noutatile si vei primi GRATIS primul meu mini-ghid pentru ingrediente utile in casa. Arhiva
October 2022
|